Νευρολογική Αποκατάσταση / Neuro – Rehab

Η Φυσικοθεραπεία στο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί ίσως την κύρια διαδικασία αποκατάστασης μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η θεραπευτική ομάδα του NeuroMyo Physio είναι εξειδικευμένη στην προσέγγιση Bobath για την αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό.

Το κύριο πρόβλημα μετά από ένα εγκεφαλικό είναι η απώλεια κινήσεων, όπως αυτές που χρειάζονται για να μετακινούμαστε. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε κέντρα του εγκεφάλου τα οποία πλέον δεν μπορούν να ορίσουν τις κινήσεις αυτές με ένα φυσιολογικό τρόπο. Το θετικό είναι πως τα κέντρα αυτά «επαναπρογραμματίζονται» σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό μέσα από διαδικασίες κινητικής μάθησης.

Η διαδικασία κινητικής φυσικοθεραπείας κατά τη Νευροαποκατάσταση ενός εγκεφαλικού προάγεται μέσα από:

  • Την ταχύτερη δυνατή έναρξη του θεραπευτικού προγράμματος κατόπιν ιατρικής σύστασης. Οι πρώτοι μήνες μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προσφέρουν την καλύτερη απόκριση στην θεραπεία.
  • Τη συχνότερη δυνατή πραγματοποίηση συνεδριών. Ειδικά για το πρώτο διάστημα οι θεραπείες μπορούν να γίνονται σε καθημερινή βάση.
  • Τη στοχευμένη εκμάθηση κινήσεων. Το θεραπευτικό πρόγραμμα πρέπει να μαθαίνει τον ασθενή κινήσεις που είναι απαραίτητες για την καθημερινότητα του. Η έμφαση θα πρέπει να δίνεται στη χρήση της πλευράς που είναι αδύναμη.
  • Τον έλεγχο του προτύπου κίνησης. Ο τρόπος με τον οποίο ο ασθενής μαθαίνει μία κίνηση θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός. Για παράδειγμα, ένα πόδι που γυρίζει κατά τη βάδιση μπορεί να προκαλέσει πτώσεις ή διαστρέμματα.
  • Τη στοχευμένη μυϊκή ενδυνάμωση. Αν και το πρόβλημα δεν είναι εν γένει μυϊκό θα πρέπει να πραγματοποιείται ενδυνάμωση στοχευμένων μυϊκών ομάδων που συμβάλουν στην ευθυτενή στάση και βάδιση. Σημαντική παράμετρος είναι η ενδυνάμωση να πραγματοποιείται με ένα τρόπο που δεν πυροδοτεί την ανεξέλεγκτη αύξηση της σπαστικότητας. Η σπαστικότητα είναι μια κατάσταση σφιχτών μυών που αναπτύσσεται σταδιακά τους μήνες μετά την εγκατάσταση του εγκεφαλικού. Αν και τις πρώτες μέρες η σπαστικότητα δεν είναι εμφανής, το πρόγραμμα κινησιοθεραπείας θα πρέπει να δρα προληπτικά ως προς τη λιγότερη δυνατή έκλυση του φαινομένου.
  • Την εκπαίδευση του ασθενή και του περιβάλλοντος για τις μετακινήσεις εκτός θεραπείας. Τους πρώτους μήνες μετά από ένα εγκεφαλικό οι μετακινήσεις του ασθενή είναι συνήθως πολύ δύσκολες. Κατά κύριο λόγο η κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά μετά από ένα χρονικό διάστημα 3 περίπου μηνών. Στο διάστημα των πρώτων μηνών θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή πτώσεων κατά τις μετακινήσεις. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει να αποφευχθεί είναι οι ο τραυματισμός του αδύναμου ώμου. Θα πρέπει να εκπαιδευτεί η οικογένεια να μη χρησιμοποίει αυτό το χέρι για να σηκώνει τον ασθενή, ενώ παράλληλα να το τοποθετεί σε σωστές θέσεις ξεκούρασης.
  • Τη μεγιστοποίηση των επαναλήψεων μέσα στην ημέρα. Για την επίτευξη διαδικασιών κινητικού «επαναπρογραμματισμού» απαιτείται μεγάλος αριθμός επαναλήψεων των σωστών πληροφοριών. Αυτός ο αριθμός επαναλήψεων συχνά δεν συμπληρώνεται ακόμα και όταν οι θεραπείες πραγματοποιούνται καθημερινά. Ο ασθενής θα πρέπει να μάθει «ασκήσεις» που μπορεί να εκτελεί μέσα στην ημέρα για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση του. Η εκπαίδευση του οικογενειακού περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλει στη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και στην ασφαλή εκτέλεση τους.
Skip to content